Adelicii

Clătităria de acasă

6-8 clătite dulci sau/și sărate, de dimensiunea clătitelor americane

Ustensile necesare

  • 2 boluri de dimensiune medie
  • tigaie, de preferință de fontă
  • ulei de cocos pentru uns tigaia (nu prăjim clătitele în ulei, vrem doar să creăm un strat subțire și neaderent pe fundul tigăii)
  • polonic

Ingrediente

  • 1 conservă cu lapte de cocos (400ml) din care folosim tot lichidul și ½ pulpă de cocos
  • 2 linguri ulei de cocos
  • 1 ou
  • 1 cană cu făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare

opțional, 2 linguri fulgi de nucă de cocos

Pasul 1. 

Responsabili – părinții

Metodă

Într-un bol amestecăm ingredientele uscate: făina, praful de copt, sarea și fulgii de cocos (dacă-i folosim).

În cel de-al doilea bol, batem oul cu uleiul, laptele și pulpa de cocos din conservă. Turnăm mixul rezultat peste ingredientele uscate și omogenizăm.

Compoziția rezultată trebuie să aibă consistența compoziției clasice de clătite. Dacă nu e suficient de lichidă, putem adăuga extra lapte de cocos, sau puțină apă.

Turnăm câte un polonic de compoziție în tigaia încinsă și unsă cu ulei. Coacem fiecare clătită câteva minute pe o parte. Observăm cum clătita se coace de la margini spre mijloc și începe să fie mobilă în tigaie, semn că o putem întoarce 2-3 minute și pe partea cealaltă.

Când e gata, rostogolim clătita pe o farfurie și reluăm procesul până terminăm toată compoziția.

Pasul 2.

Responsabili – copiii

Umpluturi 

DULCI

  • miere
  • sirop de arțar
  • unt de arahide
  • dulceață de caise (sau de care vă place cel mai mult)
  • cremă de ciocolată
  • felii de fructe (banane, mere)

SĂRATE

  • sosuri verzi de sezon (pesto de leurdă, leuștean, pătrunjel, mărar, busuioc)
  • brânză moale de capră + puțină dulceață de ardei iute)
  • felii de caș + roșii + ceapă verde
  • guacamole
  • bacon + muștar

Pasul 3. 

Responsabili împreună. 

Savurati clătitele. S-aveți poftă!

Pasul 4. 

Responsabilă pisica

Spălat vase și strâns în urmă.

La drum(eție) sau șotronit

Batoane cu fulgi de ovăz, semințe și fructe uscate

Aprox. 12 porții

Note:  

E o rețetă foarte simplă și adaptabilă la ce fructe uscate și semințe aveți la dispoziție în debara.

Batoanele sunt foarte bune proaspete (pentru 2-3 zile) și se păstrează foarte bine pe termen lung în congelator. Sunt surse excelente de energie pentru drumeții în natură, sau pentru gustări energizante.

Ustensile necesare

  • tavă dreptunghiulară pentru copt (cum sunt formele pentru copt pâine sau cozonac)
  • hârtie de copt
  • cratiță pentru topit unt
  • bol mare pentru amestecat ingrediente
  • lingură sau racletă
  • pungi/hârtie pentru păstrat la congelator

Ingrediente

  • 5 linguri pastă de susan (sau unt de arahide)
  • 2 linguri de miere (sau 50 ml melasă sau alt îndulcitor lichid, sirop de arțar sau de agave)
  • 3 banane mici foarte coapte, curățate și făcute piure
  • 1 măr mare sau 2 mici, curățat/e și dat/e prin răzătoare (nu stoarceți merele, nu aruncați sucul)
  • 180 g fructe uscate (orice tip sau mix de stafide, caise uscate, prune uscate, merișoare etc.)
  • 85 g semințe (orice tip sau mix de semințe de dovleac, floarea soarelui, susan, in etc.)
  • 250 g fulgi de ovăz
  • opțional, sare Maldon, sau fulgi de sare

Metodă

Preîncălziți cuptorul la 160 de grade (sau 140 pe modul cu ventilație).

Întindeți hârtie de copt în tavă, astfel încât să acopere toate laturile.

Turnați untul, pasta de susan și mierea în cratiță, încălziți ușor și amestecați până se topește untul și aveți o compoziție lichidă și omogenă. Luați de pe foc. Adăugați piureul de banane și mărul dat prin răzătoare, cu tot cu eventualul suc.

Separat, în bolul mare pe care-l aveți la îndemână, amestecați fructele uscate, semințele și fulgii de ovăz. Turnați deasupra compoziția lichidă și amestecați. (Liber la folosit mâinile.) Va rezulta o compoziție solidă și lipicioasă.

Turnați compoziția în tava pregătită pentru copt și nivelați cu lingura. Dacă vreți puțină sare, presărați câțiva fulgi de Maldon deasupra. 

Coaceți 50-55 minute.

Scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă.

Tăiați în pătrate/batoane și serviți. Alternativ, păstrați la rece sau congelați în pungi închise ermetic/împachetate în hârtie.

Energie maximă!