Adrian Murariu – Acaju
Paste la mojar în 3 culori
O metodă mai sănătoasă de preparare presupune un sos învârtit la mojar, fără gătire. Pe aragaz fierbem doar pastele, iar aici vă încurajez să le folosiți pe cele integrale; chiar dacă folosim puțin ulei, ingredientele oferă atât aderență cât și sațietate.
Așadar, jucăria centrală e mojarul, iar cel mic are parte de 3 activități: să adauge ingredientele, să învârtă și să zdrobească.
Avem mai jos rețetele pentru paste cu pesto verde, paste cu brânză de burduf și somon afumat, paste în sos de roșii cu midii și usturoi.
Sosul Roșu
Zdrobește: 3 căței de usturoi și 25 gr. alune coapte.
Adaugă și învârte: pastă de roșii concentrată 10 gr.
Adaugă și învârte: 30 gr. stoc de oase sau pui (opțional).
Adaugă și învârte: 50 gr. suc de roșii.
Adaugă și învârte oregano și sare după gust.
Un ardei iute tăiat mărunt sau fulgi chilly dacă există preferință pentru cei mai mari.
Adăugăm o conservă de midii în suc de roșii și învârtim cu pastele în platou.
Sosul alb
Zdrobește 25 gr. nuci.
Adaugă și învârte 50 gr. brânză de burduf și 80 gr. iaurt grecesc.
Adaugă piper după gust și taie un castravete murat în fire subțiri și lungi.
Adaugă somon afumat și învârte cu pastele în platou.
Opțional, serveşte cu prune uscate și rondele de ceapă roșie.
Sosul verde
Zdrobește: 3 căței usturoi, 30 gr. caju sau muguri de pin sau fistic crud, 20 gr. capere.
Adaugă sare după gust și un fir de ulei de măsline și amestecă.
Adaugă 30 gr. busuioc și 10 gr. pătrunjel și zdrobește.
Adaugă ulei de măsline și amestecă.
Adaugă, zdrobește și amestecă: 50 gr. parmezan (sau orice brânză maturată) cu 20 ml suc de lămâie.
Serviți în regim de sharing, cu pastele în mijloc iar fiecare mesean se poate juca cu sosurile și culorile. Țineți minte: de mojar se ocupă doar copilul și recomand să-l invitați să vă servească chiar el, amestecându-vă pastele cu sosul dvs. preferat.