Andreea Marc – www.andreeamarc.ro
Copiii mănâncă sănătos, dacă văd că și părinții lor fac asta. Și, bineînțeles, mai mănâncă sănătos, dacă mâncarea din farfurie arată pe gustul lor sau dacă sunt și ei implicați în prepararea mâncării.
Iată mai jos 7 idei de rețete sănătoase pentru copii, pe care le facem și noi, câte una pentru fiecare zi din săptămână:
1.Frigărui
Copiii adoră mâncarea pe băț. Așa că puteți combina ingrediente și puteți face niște frigărui delicioase și sănătoase:
- Bucăți de piept de pui și legume;
- Avocado, mozzarella și roșii;
- Mix de fructe. De exemplu: căpșune, mure, afine, zmeură. Sau banane, mere, pere, căpșune.
2.Înghețată de casă
Cine nu iubește înghețata, mai ales când e făcută de casă, naturală și delicioasă? Tăiați felii 2-3 banane și le puneți la congelator. După ce îngheață, le puneți în blender și adăugați unt de arahide. Puteți adăuga și miere de albine, dacă o vreți mai dulce. Evident, bananele pot fi înlocuite cu tot felul de fructe, la fel și untul de arahide.
3.Jeleuri de casă
Știți jeleurile acelea colorate, pe care copiii le iubesc? Le puteți face și voi acasă, doar că fără coloranți, conservanți și o tonă de zahăr. Stoarceți zeama de la niște fructe, adăugați praf de gelatină și puneți totul pe foc, fără să fiarbă, amestecând continuu. La final, luați de pe foc, adăugați miere de albine și amestecați. Turnați compoziția în forme și o dați la frigider. O puteți pune direct în forme speciale mici, dacă le aveți în casă, fie într-o tavă mai mare, urmând să tăiați bucățele, după ce se întărește.
4.Paste roz
Luați o porție de paste de grâu integral. Sunt și gata colorate în comerț, evident cele naturale, cu sfeclă, spanac și tot așa. Le fierbeți cu puțină sare, le strecurați și le puneți din nou la foc mic, cu o lingură de smântână naturală, peste care turnați o lingură de zeamă de sflecă roșie. Explozie de culoare și de gust!
5.Lipia magică
Îi zicem magică, pentru că poate fi umplută cu orice, atât timp cât respectă regulile de combinare a ingredientelor sănătoase. Când copilul alege un mix bun, lipia îi va da puteri magice, mai exact energie, atenție și chef de joacă. Noi alegem lipie de graham din comerț și o umplem cu hummus, brânză și ardei gras sau unt și dulceață fără zahăr.
6.Fursecuri
Pisați 2-3 banane coapte, adăugați un mix de fulgi crunchy (ovăz, orz, secară), luați din amestec câte o lingură și puneți-o pe hârtie de copt, într-o tavă. Dați la cuptor circa 15-20 de minute, în funcție de cuptor și gata fursecurile! Similar, conținutul se poate turna în forme de brioșe. Atât la fursecuri, cât și la brioșe se mai pot adăuga fructe de sezon.
7.Clătite
La clătite avem două variante:
- Compoziție din banane pisate, ouă bătute și arome – pentru varianta de clătite mai groase;
- Compoziție din făină de ovăz sau fulgi de ovăz, ouă și lapte – pentru varianta de clătite mai subțiri.
Noi le mâncăm fie așa, simple, fie le umplem cu dulceață fără zahăr, fie turnăm peste ele sos de curmale, sos de agave sau miere de albine. Și, evident, adăugăm fructe de sezon, nelipsite din alimentația noastră zilnică!
Andreea Marc, Story Tailor și mamă de Rebeca (6 ani)