Corina Boboc – www.subcapac.ro
Vânătă coaptă cu iaurt și măsline
Eu sunt absolut îndrăgostită de rețeta asta. Iubesc vinetele, dar preferatele mele de când eram mică erau cele coapte proaspăt scoase de pe flacără și decojite. Nu zic, salata de vinete e bună, dar trebuie să încerci să mănânci și o vânăta coaptă mai ales în combinația asta. Textura e divină și aroma e acolo.
Singurul lucru esențial este ca vânăta să nu fie plină de semințe sau amară. Nu vei găsi nici o plăcere în rețeta asta iar cu fiecare gură o să ți se pară și mai oribilă. Serios!
Cât despre coptul vinetei nu e mare filozofie, cu siguranță ai văzut-o pe mama ta facând asta. Flacară deschisă, pui vânăta pe argaz, o întorci de 2, 3 ori până când este toată moale. S-ar putea ca vinetele să lase zeamă – e ok. Nu uita să îți pui niște hârtie de staniol pe argaz, daca nu vrei mizerie. După ce ai scos-o, învelește-o în niște hârtie de copt pentru 2-5 minute. Se va curăța mai ușor. Daca ai grill la aragaz – și mai bine, o pui direct sub flacară.
Ai nevoie de:
- o vânăta tare, medie
- 2 linguri de iaurt grecesc
- sare, piper
- ulei de măsline (eu prefer extravirgin)
- verdețuri
- 1 cățel de usturoi – opțional
Cum se face:
- Se întinde iaurtul grecesc pe o farfurie. Poti să îl amesteci cu un vârf de usturoi pisat (un vârf, nu mai mult)
- Vânăta copată curățată se lasa 1-2 minute la scurs. Se pune în farfurie.
- Se stropeşte cu ulei de măsline, sare piper și niște pătrunjel. Poftă bună să ai!
Feta la cuptor cu mentă și miere
Nu îți trebuie multe ingrediente, dar neapărat de calitate. La fel de important ca bucata de feta pe care o iei e și uleiul de măsline pe care îl vei folosi. Uleiul de măsline extravirgin este esențial. Deasemenea, să știi că nu merge cu telemea. Dacă o vei pune la cuptor, ea nu se va face moale și tartinabilă, ci va deveni gumată și bună de nimic.
Ca vas, poți folosi unul mic pe care să îl umpli cu feta, cum am folosit eu. Sau, daca ai mai multi invitați, o poți face într-o tava. Pentru a avea rația perfectă între ulei și feta, trebuie sa nu lași foarte mult loc în tavă. Uleiul trebuie sa fie la nivelul brânzei.
Pentru un cuplu ai nevoie de:
- 200gr brânză feta
- ulei de măsline extravirgin
- mentă proaspătă, cam 2 fire
- 1 linguriță de miere
- măsline
Cum se face:
- Se încălzește cuptorul
- Feta se taie felii grosuțe și se pune în vas. Se adaugă ulei de măsline extravirgin cât aproape să acopere brânza.
- Apoi se adaugă jumătate din mentă, măsline feliate și se dă la cuptor cam 20 de minute. Se scoate și se pune o linguriță de miere și menta rămasă.
- Poftă bună!
Omletă la cuptor (frittata) cu ardei copt și telemea
Când trebuie să gătești pentru mai multe persoane dimineața, încearcă frittata. Este o rețetă italiană, nicidecum spaniolă; cea spaniolă are un alt ingredient, la fel de important ca ouăle: cartoful. Dar, despre asta putem să discutăm și altă data! Să revenim la cea mai ușoară omletă. Mai jos este una din combinațile mele preferate.
În schimb, știi care este partea cea mai bună? Iese bună indiferent de ingrediente… și așa descoperi combinații noi. Recomand din suflet să folosești hârtia de copt, asta dacă nu ai cumva tava super mega anti aderență. Să cureți omletă de pe fundul tăvii nu este cea mai drăguță activitate. Tried and tested!
P.S. Dacă nu vrei să prăjești ceapa, poți pune direct în compoziție o ceapă verde tăiată oblic.
Pentru 3-4 persoane, aveți nevoie de:
- 6 ouă + 2 linguri de apă sau lapte
- 1 ardei copt tăiat fâșii
- 50gr telemea
- 1 ceapă
- 2 linguri de ulei
- sare, piper
- oregano și busuioc uscat
Instrucțiuni:
- Se bat ouăle cu apa sau laptele.
- Într-o tigaie se călește bine ceapa tăiată peștișori, cu un praf de sare. Dacă se vrea, împreună cu o linguriță de zahăr și una de oțet, se poate carameliza.
- Se adaugă ardeii copți și se amestecă bine. Se ia de pe foc.
- Se lasă 1-2 minute, apoi se toarnă peste ouă împreună cu sarea și piperul.
- Se unge cu unt/ulei o hârtie de copt, se toarnă compoziția, se pun cuburile de telemea, se presoară cu busuioc și oregano și se dă la cuptor – foc mediu pentru aproximativ 20-30 de minute (Depinde de grosime).
Poftă bună să aveți!