CUIB

Brioșe vegane

Ingrediente (pentru aproximativ 24 de brioșe):

  • 750 g de făină
  • 4-5  mere mari
  • 200 ml de ulei de floarea soarelui presat la rece
  • 150 ml de apă
  • 4 lingurițe de bicarbonat
  • 1 plic de praf de copt
  • 2 lingurițe de scorțișoară
Brioșe vegane

Mod de preparare:

Pentru aceste minunății, mai întâi amestecăm într-un vas mai mare făina, zahărul, un praf de sare, praful de copt. Se amestecă bine până se înglobează toate ingredientele. După ce ne-am asigurat că am pus toate ingredientele uscate, pregătim bicarbonatul de sodiu pe care îl vom stinge cu zeama de lămâie sau oțet. Se toarnă peste compoziție, după care adăugăm uleiul și o parte din cantitatea de apă. Adăugăm apoi și merele date pe răzătoare în prealabil. Amestecăm ușor și mai adăugăm apă în funcție de textura pe care vrem să o obținem: nici prea moale, nici prea tare. După ce am obținut textura potrivită, mai amestecăm măcar 3-4 minute cu spor pentru ca ingredientele să se împrietenească, dar și pentru ca glutenul să se activeze, altfel nu vor crește frumos. Pentru un plus de gust putem adăuga frunze de mentă proaspăt tocate. Simple sunt oricum foarte gustoase.

Le așezăm în forme și le ornăm cu semințe de floarea soarelui (sau orice alte semințe preferăm) și le dăm la cuptor pentru aproximativ 20 de minute la o temperatură de 180°C.

Pastă de năut

Pentru 5 porții a câte 100 g:

  • 250 g de năut
  • 1.5 linguri de muștar
  • 1 lămâie
  • sare, piper, boia dulce după gust
  • 200 ml de ulei

Năutul se fierbe, apoi se lasă la răcit. După răcire, îl punem în robotul de bucătărie împreună cu muștarul și celelalte ingrediente, adăugăm zeama de lămâie și treptat uleiul. Condimentăm în funcție de preferință.

Năut

Salată de crudități:

Pentru o salată de 350 g:

  • 100 g de morcov
  • 100 g de țelină
  • 100 g de măr
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 10 ml de zeamă de lămâie
  • semințe de floarea soarelui (sau orice semințe aveți prin bucătărie)
  • ½ legătură de pătrunjel verde
Salată de crudități

Mod de preparare:

Se dau prin răzătoarea mare morcovul, țelina și mărul. Separat, preparăm un dressing din zahăr brun, ulei, zeamă de lămâie, o lingură de apă și un praf de sare. Se amestecă până devine omogen și se toarnă peste legumele răzuite. Se ornează cu pătrunjel verde proaspăt și semințe de floarea soarelui.

Putem transforma salata crudă într-o garnitură savuroasă lângă un fel principal, la fel cum o putem servi și direct din bolul în care am preparat-o. Din cojile legumelor folosite putem obține niște chips-uri delicioase, uscându-le aproximativ 10 minute la 180°C în cuptor. Iar în loc de pătrunjelul verde, putem mărunți frunze de morcov, de țelină, de gulie ori de ridichi proaspete.