Nu mulți poeți reușesc la fel de bine ca Topîrceanu să aducă bucurie copilului din noi. „Inteligent ca puțini oameni ai condeiului” (cum îl considera Tudor Arghezi), poetul „moldovean născut la București din părinți ardeleni”, după spusele proprii, vă invită să-l descoperiți mereu plin de farmec și în calitate de pictor, fotograf, prozator, memorialist, ostaș, om de teatru, inovator, redactor, critic literar.

Diana-Lona LEONTE, muzeograf, Muzeul „George Topîrceanu”

Topirceanu

Labirintul pe care micii vizitatori vor trebui să-l parcurgă în Turnul de fildeș al lui Mihai Codreanu va fi un itinerariu cu multe surprize. Copiii vor fi întâmpinați de Lord, câinele proprietarului; pe Ivu, motanul roșcat și alintat, îl vor descoperi în fotografii, iar patru fluturi mari și sidefați sunt gata să li se așeze pe umeri. În dormitor, piesele de șah așteaptă să fie mutate pe masa cu pătrățele bicolore; ghetrele, halatele, pălăria și jobenul ard de nerăbdare să prezinte moda retro cu nelipsitul accesoriu – bastonul cu floretă. Ceșcuțe cât un degetar, cărți în miniatură, sculpturi și alte obiecte de artă decorativă și de uz casnic doresc să-și dezvăluie poveștile.

Beatrice PANȚIRU, muzeograf, Muzeul „Mihai Codreanu"

Codreanu

„Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea singură este veselă și nevinovată…”
Vă invităm la Bojdeucă, să luăm cu toții lumina copilăriei pe care ne-a dăruit-o Ion Creangă și prin el să ne bucurăm de propria noastră copilărie.

Valentin TALPALARU, muzeograf, Muzeul „Ion Creangă”

Bojdeuca

Intră să cunoști omul; vei înțelege și te vei apropia de scrierile sale.

Lăcrămioara AGRIGOROAIEI, muzeograf, Muzeul „Mihail Sadoveanu”

Muzeul Sadoveanu

Copiii trebuie să învețe să guste din mirajul eminescian. Ca să simți cât mai adânc opera Luceafărului, trebuie să te bucuri și de locul unic pe care l-a înnobilat la Iași, în Parcul Copou, visând sub bătrânul tei și întărit sufletește de Obeliscul cu lei, lângă care s-a ridicat, la o sută de ani de la naștere, muzeul dedicat memoriei marelui Poet. Trebuie să treci pe aici pe unde îi recita poezii iubitei Veronica Micle și unde îl asculta pe prietenul Ion Creangă cu snoavele, poveștile și amintirile copilăriei copilului universal. Toate adunate într-un muzeu care vă așteaptă!

Liviu APETROAIE, muzeograf, Muzeul „Mihai Eminescu”

Eminescu

Răsfoid o carte, poate nu ne-am gândit niciodată cum funcționa o tiparniță acum aproape patru sute de ani. La Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” putem descoperi împreună trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin în limba română, prima carte de poezie cultă, literatura religioasă veche, scrieri începând cu secolul al XIV-lea, dar și povești despre tipărirea cărților.

Diana-Lona LEONTE, muzeograf

Dosoftei 3

Și căsuța Otiliei Cazimir, colț în colț cu „Ulița Copilăriei”, îi așteaptă pe cei mai mici și mai măricei să pătrundă în lumea copilăriei lui Luchi. „Tu nu știi… /A fost odată /O căsuță fermecată, /Și-n căsuță-o fată mică, /Un pisoi și o bunică”.

Indira SPĂTARU, muzeograf, Muzeul „Otilia Cazimir”

Otilia

Îmi iau pălăria, mănuşile, evantaiul, manșonul, rochia potrivită sau spada, ochelarii, tocul de scris, costumul potrivit cu jobenul și trec pe la Teatru, îmi imaginez scena, o desenez și cam asta e piesa. Vă așteptăm în rol! – la Colecția ,,Istoria teatrului românesc, în dealul Copoului”.

Laura TERENTE, muzeograf, Colecţia „Istoria teatrului românesc”

ISTORIA-TEATRULUI-ROMANESC-014