Ne inspirăm de la Asociația Activități Creative
Cifre din sârmă plușată și mărgele
Astăzi invit copilașii de 5-7 ani să ne jucăm cu sârmă plușată și mărgelele.
Sârma plușată este un material accesibil care se găsește cu ușurință în magazinele hobby sau librărie. Mărgelele ne sunt și ele la îndemână, dar cele folosite astăzi sunt cu litere.
Sârma plușată este o sârmă învelită într-un strat pufos, ceea ce o face modelabilă de multe ori, până când rezultatul mulțumește pe copil. Vă sugerez să supravegheați copiii la această activitate ca să „le iasă” bine și să prindă curaj.
Asociem cifra cu cantitatea: la cifra 0 nu am adăugat nici o mărgea, la cifra 1 am adăugat o mărgea, la cifra 2 două mărgele, la cifra 3 trei mărgele și tot așa pana la 9.
Castele și case cu piesele tangramului
În acest an ȘOTRONUL ajunge în casele voastre mult mai ușor. Uităm de iarba verde din grădina Muzeului Sadoveanu și ne jucăm cu ce avem în casă.
Tangramul este un joc vechi, chinezesc, cu șapte forme geometrice: 1 pătrat, 2 triunghiuri mari, 1 triunghi mediu, 2 triunghiuri mici și 1 paralelogram. Mai este numit „pătratul magic” sau „puzzle chinezesc”, fiind unul dintre cele mai cunoscute jocuri din lume.
Pentru copii, valoarea educativă a jocului este necontestată: dezvoltă gândirea logică, memoria vizuală și crește încrederea în forțele proprii. Familiarizarea cu formele geometrice, găsirea de noi soluții și stimularea imaginației sunt alte aspecte pozitive când discutăm despre beneficiile jocului cu piesele tangramului.
Regulile tangramului sunt simple: se utilizează toate cele 7 piese care trebuie așezate una langa cealaltă, fără a se suprapune.
Scopul jocului: obținerea a nenumărate figuri geometrice, cifre, litere, animale, plante, clădiri, oameni în diferite poziții, diferite obiecte. Se vorbește de peste 1000 de combinații, astfel că riscul de a te plictisi cu acest joc este exclus.
Despre materialele din care este confecționat, în istorie se vorbește despre tangram din ceramică, dar la noi, in Romania, tangramul care se gaseste frecvent în magazine este din lemn, carton, plastic sau spumă gumată. În magazinul nostru creativ avem tangram din spuma gumata sau lemn.
Ne place mult tangramul din spuma gumata deoarece piesele lui sunt ușoare și nu există risc de accidentare. În plus, conține o foaie cu modele de litere, cifre, animale, siluete, figuri geometrice și diferite obiecte.
La grădiniță sau la școală, tangramul este un joc agreat de copii, prin simplitatea sa. Combinarea celor șapte piese pare o joacă, dar imediat ce se începe o temă, se descoperă provocarea. Ai nevoie de concentrare, logică și atenție pentru a combina piesele, indiferent dacă lucrezi cu sau fără model.
Noi ne jucăm frecvent cu tangramul și răspundem cu drag provocărilor, în funcție de sezon sau ce idei avem! Astăzi vă prezentăm și vă invităm și pe voi în frumoasa lume a tangramului la construit case și castele!
16 activități cu cârlige din lemn sau plastic
Ne amintim cu drag de jocurile și activitățile creative pe care le-am realizat cu copiii în 2019, în frumoasa grădina a Muzeului M. Sadoveanu. Copiii sunt adaptabili, iar această calitate provine din creativitatea pură a acestora. În acest an, activitățile creative se vor desfășura online, astfel că ȘOTRONUL va ajunge în casele voastre mult mai ușor și nu ne vom mai feri de picăturile de ploaie ca anul trecut.
Astăzi vă propun 16 activități creative în care puteți valorifica cârlige din lemn sau din plastic, mari sau mici. Cârligele din lemn sau plastic sau clestișorii, cum le mai spunem unii dintre noi, sunt materiale pe care orice copil le are la îndemână. Cârligele decorate prin activitățile propuse pot fi utilizate ca și cârlige de prindere, magneți pentru frigider sau obiecte decorative. Alegerea este a tuturor, distracția este a copiilor!
1.Cârlige din lemn decorate cu marker permanent. Amalia (10 ani) a decorat cârligul din lemn de bambus cu marker 0.5, iar pe spate i-a aplicat 1 magnet folie, pătrat autocolant. Îl folosim atasat pe frigider pentru lista de cumpărături.
- Cârligul crocodil. Materiale necesare: cârlig bambus, ochi mobili, acrilic verde, acrilic negru. Cârligul crocodil îl folosim ca să inchidem pungile cu alimente și ne bucură mult când îl zărim în sertar. Dar putem să îi aplicăm și pătrate magnetice autoadezive.
- Iepurașul cârlig ne va înveseli frigiderul de Paște. Materiale necesare: cârlig alb plastic, pom pom degrade rosu, patrate autoadezive, marker permanent negru. Pentru fixarea pe frigider putem să îi aplicăm patrate magnetice autocolante sau magneti de 15 x 3mm. Pentru un iepuras cât mai real, este nevoie sa scoatem arcul cârligului. Noi am lipit cele două părti ale cârligului cu pătratul magnetic autoadeziv și apoi am desenat iepurașul cu marker permanent. Pom-pom-ul l-am lipit cu pătrate autoadezive.
- Cârligul cu floare este unul din preferatele noastre atunci când avem nevoie sa închidem o pungă de cadou. Pentru acest cârlig am folosit culori acrilice, flori din setul Flori decor, o buburuza din lemn, pixuri cu gel si banda dublu adeziva.
- Cârlig cu flori din mărgele termoadezive. Cârligele pot fi un suport deosebit pentru decoratiunile realizate din mărgele termoadezive. Cârligul din bambus se pictează cu acrilice pe care se lipeste, cu lipici siliconic, floarea obținută din mărgele termoadezive.
- Cârlig decorat cu șervețele. Materiale necesare: adeziv decoupage, șervețel decorativ, patrate magnetice autoadezive. Din șervețelul decorativ se desface primul strat, se decupează modelul dorit, se aplica un strat de adeziv pe șervețel, apoi șervețelul, se preseaza cu degetul uscat șervețelul astfel incat sa nu ramana bule si se aplica deasupra uns trat final de adeziv. Se lasă la uscat.
- Iarna – cârlig pictat. Cu un penson subțire, de preferat nr. 1, poți picta un peisaj de iarnă chiar pe cârlig. Încearcă și vei fi surprins de rezultat!
- Om de zăpadă – cârlig decorativ. Avem nevoie de: fetru rosu, spumă gumată autodezivă glitter, lipici solid, acrilice și magneții mai sus amintiți. Căciulița omului de zăpadă se face dintr-un triunghi pe care-l lipim de cârlig.
- Cârlig inimioară. Materiale necesare: carioci, diamante autoadezive, carton reciclat de la cutiile de ambalaje și banda dublu adeziva. Dacă doriți decupaje perfecte, puteți apela la setul pentru confectionarea a 65 de brose din carton reciclat. Se desenează cu carioci inima și apoi se aplică diamante autoadezive.
- Cârlig mic decorat cu quilling. Cleștișorul din lemn se pictează cu acrilice, se lasă la uscat măcar 1 oră și apoi se lipește floarea obținută în tehnica quilling.
- Cârlig mic fluture. Clestisorul de lemn natur de 5 cm se pictează cu acrilice decorat cu figurine din lemn fluture
12-13. Cârlig floare si cârlig dinozaur. Aceste două activitati le-am realizat cu figurine mici din ipsos, cu dimensiunea de maxim 5 cm, care se pictează cu acrilice, pentru a fi rezistente la apă sau zgârieturi și se lipesc cu lipici siliconic. Deoarece sunt destul de grele, pot fi utilizate ca și cârlige pentru pungi. Pentru plăcerea copiilor, la final, se poate aplica un strat de lipici glitter.
- Acest cârlig fluture este lucrat în tehnica combinată, în echipă, de copiii mei de 10 si 6 ani, Amalia și Mihai. Mihai a desenat cu carioca două fâșii de hârtie igienică albă, iar Amalia a pictat un fluture din carton reciclat. Aripioarele desenate de Mihai au fost prinse în mijlocul cârligului, iar fluturele pictat de Amalia a fost lipit cu banda dublu adezivă pe exteriorul unui cârlig galben din plastic.
- Fluture albastru. Cârligul din lemn se pictează cu acrilice. Două hârtii de prăjituri cu dimensiunea de 10 cm se taie în două și se decorează cu carioca. Se lipesc între ele și se prind în mijlocul cârligului.
- Fluture cu buline. Hârtiile de briose se taie în două și se suprapun în mijlocul cârligului. Cârligul din plastic violet se pictează cu acrilic alb și cu pensonul subțire.
Spor și inspirație să aveți!
Mihaela Albianu, fondator www.magazincreativ.ro