moara de frig dan coman

„Moara de frig” de Dan Coman este o carte pe care am pus-o de pe acum deoparte pentru copiii pe care sper să-i am în viitorul apropiat, asta ca un experiment, pentru că vreau să văd dacă Dan te poate cuceri iremediabil la orice vârstă.

Vlad Alui Gheorghe

res_885bb38285d0b51181d9941fd2387ce9_full

Huckleberry Finn – Mark Twain

Dacă vrei să fii dus cu pluta. Pe Mississippi.

Cristina Andone

bezna flavius ardelean

Recomandarea mea de lectură este Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim, de Flavius Ardelean (Editura Polirom Junior), pentru că mi-a amintit de ușurința cu care alunecam în cele mai mari aventuri, în copilărie. Cred că celor mici le-ar plăcea CasaLume unde sunt mistere la tot pasul și i-ar amuza prietenii cu nume ca  Polonic, Scorțișoară sau Alfred Maria.

Simona Antonescu

image description

„Pana lui Finist Șoimanul”, basme fantastice rusești culese de Aleksandr Afanasiev, cu ilustrații de Ivan Bilibin. Le-am citit în copilărie și le port și azi cu mine în gânduri.

Lavinia Bălulescu

Lupul de nisip” de Åsa Lind

Recomandarea mea de lectură este „Lupul de nisip” de Åsa Lind (editura Cartea Copiilor, traducere de Sergiu Păduraru), un volum de povestiri sensibile, emoționante și subtile despre micuța Zackarina și prietenul ei imaginar de la malul mării.

Lavinia Braniște

Aventurile Baronului Münchhausen - Gottfried August Bürger

Aventurile Baronului Münchhausen – Gottfried August Bürger

Pentru că te învață cum să-ți spui poveștile astfel ca lumea să nu le uite niciodată.

Marius Chivu

100728697_548537732512305_727553900730646528_n

Papagal și Chițcaval – Tania Lagaeva

Era odată un şoricel care se credea urît şi lipsit de culoare. Şi porneşte, împreună cu Papagal cel Frumos, într-o călătorie de căutare a unei noi identităţi. E de aşteptat să eşueze, dar nu e aşa…

Iulian Ciocan

Alisa în Țara Oglinzii - Lewis Carroll

Alisa în Țara Oglinzii – Lewis Carroll

Dacă o urmezi pe Alisa lui Lewis Carroll în Țara Oglinzii, înveți să circuli liber prin toată lumea – și dincolo de ea… Călătorie plăcută!

Florin Bican

res_0fccbecc9408fa4f8b034870678983a9_full

Recomandarea mea pentru Șotron.Festivalul copilăriei este Domnișoara Miau, scrisă de Annie M.G. Schmidt. Am ales această carte pentru că este interesantă și te învață să nu judeci o carte după copertă.

Delia Calancia

micul print

Micul prinţ – Antoine de Saint-Exupéry

O lume fabuloasă care vorbeşte şi înţelege cele mai grele limbi: limba copiilor şi limba adulţilor neizgoniţi din paradisul copilăriei.

Mariana Codruț

povestea-unei-pescaruse-si-a-motanului-care-a-invatat-o-sa-zboare-cover_big

Luis Sepúlveda – Povestea unei pescărușe și a motanului care a învățat-o să zboare

Am citit cartea la recomandarea unui băiețel de 11 ani. Uneori semeni cu motanul Zorbas, alteori te comporți exact ca pescărușa Afortunada, mi-a zis băiețelul, râzând. Deși, de fapt, tu ești doar omul care trebuie să-i ajute pe cei doi – așa că nu ezita, fă-o! Cum? Ce ar trebui să fac? l-am întrebat eu, nedumerit. Simplu, a zis băiețelul: citește cartea asta!

Dan Coman

res_7ecc765120feca89f2ee62b7b894e048_full

Recomand pentru fantezie si umor cartea lui Michael Ende „Jim Năsturel și Lukas, mecanicul de locomotivă”

Jan Cornelius

Pippi C1

Pippi Șosețica – Astrid Lindgren

Fii ca Pippi Șosețica!

Pippi Șosețica e o fată deosebită. După ce o cunosc, până și hoții se lasă de hoție. Pippi are o maimuțică, un cal, prieteni buni și puterea de a schimba lumea cu imaginația ei. Ce deosebită e Pippi!

Andrei Crăciun

11034805

Școala de magie și alte povestiri – Michael Ende

Dacă ați citit Momo și Poveste fără sfârșit, atunci știți deja ce minunății ies din mâna lui Michael Ende. Descoperiți și povestirile lui extraordinare, scrise de-a lungul anilor și reunite în Școala de magie și alte povestiri. Favorita mea este „Nu face nimic”.

Veronica D. Niculescu

res_540d7dd66a7e434c186282c07168ef34_full

Regele tuturor sălbăticiunilor – Maurice Sendak

În care un copil îşi întâlneşte monstruleţii interiori şi îi îmblânzeşte. Max face multe năzbâtii şi este trimis de mama lui la culcare fără să ia cina. Ajunge acolo unde este locul sălbăticiunilor şi devine regele lor.

Andrei Dósa

Privighetoarea și trandafirul

„Privighetoarea și trandafirul” a lui Oscar Wilde, în traducerea Laviniei Braniște, apărută în colecția Cartier Codobelc a Editurii Cartier, pentru lecția despre generozitate, bunătate, sacrificiu și pentru că sensibilizează inimi mici și mari.

Anastasia Gavrilovici

101376087_479037896206548_6395456159171477504_n

Condorul Isidor știe să scrie, să bea lapte din ceșcuțe de porțelan, dar nu prea știe să zboare. A trebuit să reînvețe cu ajutorul prietenei lui, Serena. Toate astea se întîmplă în „O vară cu Isidor“ de Veronica D. Niculescu. M-am întrebat ce-o să facă Isidor după ce a rămas singur, la Sinaia. Așa că m-am bucurat că a apărut „Iarna lui Isidor“, continuarea poveștii despre condorul care seamănă așa de mult cu omul.

Adela Greceanu

res_592014b6a838636a2988f53c200b0836_full

Melciclopedia. Povestea Melcului Prinț – Iulian Tănase.

În lumea Melcului Prinț sunt ploi de melcteoriți, gangsteropode, melcomotive cu abur de aur și mai este și o delicioasă prietenă, Melcduza Zuza. (Care ne asigură că unele cuvinte înseamnă ce vrem noi să însemne.) O feerie ludică, ilariant de absurdă, mustind de erudiție și de șotii lingvistice.

Cristina Hermeziu

res_35830e8e8a41ec9e01a32e9b56e62ea6_full

„Băieții din strada Pál”, de Molnár Ferenc, n-a fost o simplă carte a copilăriei, a fost o ușă secretă prin care evadam de la orfelinat fără să plec de acolo. Poveștile cu pionieri mi se păreau false. Aventurile micilor haimanale din Budapesta erau la fel de incredibile, de gogonate, dar conțineau toată magia de care aveam nevoie ca să cred în adevăr.

Viorel Ilișoi

iarna-lui-isidor

Dacă vreți, copii, să citiți despre un condor numit Isidor și prietenia  lui cu domnișoara Serena (căreia îi scrie poezii),  dar și cu un corb, o bufniță și-un cățel (cărora nu le scrie, dar îi iubește aproape la fel  de mult), despre aventurile lui în pădurile reci din Sinaia, dar și despre viața sa de dinainte, pe când locuia la grădina zoologică din București, și nu în ultimul rând despre cât de multe au în comun pasările și oamenii,  vă recomand cu căldură să citiți Iarna lui Isidor, de Veronica D. Niculescu. Eu am citit-o și mi-a plăcut la nebunie.

A fost odată un condor, pe nume Isidor, căruia îi era mereu dor de-o fată numită Serena…

Florin Irimia

res_511738e2c2430d1034a6d925ef6996cd_full

Todosia din Cartea fetiței-vampir de Adina Popescu trăiește într-o casă care-și șterge ușile și ferestrele după bunul ei plac, iar când îi dispare mama, scriitoarea Ana Bugiana, pleacă intr-o  incredibilă aventură. Cu iele, pricolici, împărați, Făt-Frumos, blajini, școli de zâne, cai zburători, Apa Sâmbetei și multe altele care nu te lasă să lași cartea din mână.

Ioana Nicolaie

aventurile-lui-arik-arik-si-mercenarii-cover_mobil

Aventurile lui Arik. Arik și mercenarii – Ioana Nicolaie

Fiecare din țepii ariciului din carte e plin de haz și de muzică – copiii se vor culcuși în el de numa’ numa’.

Cătălin Pavel

res_b62ca3b974b95eb3e233e8989b3660a3_full

Una dintre cărțile care m-au bucurat în copilărie este Wilhelm Hauff, „Basme” (s-a retipărit în 2018, la Humanitas Junior). Poveștile se înlănțuie și te înlănțuie, te ferecă, te farmecă. Treci pe neobservate dintr-una într-alta într-o aventură fără sfârșit. O bucurie de carte!

Ioana Pârvulescu

matilda-cover_huge

Matilda – Roald Dahl

Într-o lume atît de sucită, încît nu poate fi decît ruptă din realitate, Matilda e fetița care se salvează singură prin lectură și care-și folosește apoi forțele izvorîte din această „ciudățenie” ca să-i salveze și pe alții. Pe mine m-a cucerit definitiv povestea Matildei, căci m-am recunoscut în ea, motiv pentru care v-o recomand și abia trezit din… lectură.

Mircea Pricăjan

cartea-alba-cu-apolodor-sau-apolododecameronul-ilustrata-de-dan-ungureanu-s-cover_big

Chiar dacă nu ați citit „Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum, e musai să citiți măcar „continuarea” – „Cartea albă cu Apolodor sau Apolododecameronul” de Florin Bican (Editura Arthur, ilustrații de Dan Ungureanu). Cuvinte cheie – omagiu, satiră, poem, Apolodor, pinguini, umor.

Adina Popescu

res_a5f08aabaf96923724b0947c71096216_full

Sylvester și pietricica fermecată  – William Steig

Am citit multe cărți pentru copii în ultimii patru ani, dar cel mai mult am recitit cărți pentru copii. Unele din ele nu mai sunt așa distractive la a doua sau a treia citire, dar, dintre toate, povestea lui Sylvester mi s-a părut mereu că, oricât aș reciti-o, mă distrează în continuare. Pentru că și eu îmi doresc să găsesc o pietricică fermecată.

Bogdan Răileanu

res_133bd2f9faa40b1afeafe2c08a812a08_full

Morcoveață – Jules Renard

„Morcoveață” e o carte despre o copilărie nu tocmai fericită, dar care reușește, datorită umorului și aventurilor emoționante, să atragă cititorul de orice vârstă.  În copilărie am citit-o de atâtea ori, că știam pe dinafară unele dintre povești.

Andreea Răsuceanu

page_1

TiriBomBamBura – Victoria Pătrașcu

O colecție de 5 povești simpatice, amuzante și pline de imaginație în care vă veți întâlni cu drumuri de țară, potecuțe, pingonauți, superbunici, arici… cu pene și alte personaje savuroase!

Adina Rosetti

res_8af45a72f23370f79883179c54297a50_full

Hobbitul – ‎J. R. R. Tolkien

În copilărie mă rugam seara să visez cu vrăjitoare și balauri, să pot trăi în basme măcar în vis. Mult mai târziu am citit Hobbitul și basmul a devenit realitate.

Moni Stănilă

Colt_cu_stelelor_c1_web-scaled

Colț cu Stelelor – Dania Chira Pantea, Viggo Elias Pantea, Ioana Palicica

„Colț cu Stelelor” e dovada că atunci când e descoperită de un balaur cu trei capete – o fetiță, un băiat și mama lor – , lumea e fermecătoare și plină de surprize.

Robert Șerban

455789-0

Minunea – R.J. Palacio

„Cînd ai de ales între a fi corect și a fi bun, alege să fii bun”. Acesta este primul principiu al domnului Browne, profesorul de engleză al lui August Pullman, un băiețel diferit de toți ceilalți de la el din clasă.

Minunea este amuzantă și emoționantă. Îți smulge zâmbete și lacrimi. Este despre curaj, bunătate, prietenie, caracter – “calitățile care ne definesc ca ființe umane și ne împing, uneori, spre măreție”.

Iulian Tănase

res_21a1c55cb25214d85270c08cb6e5f797_full

O carte plină de umor

E Cartea cu Apolodor:

Un pinguin mic și tenor

Iubit de orice cititor.

Alex Tocilescu

micul print

Când trebuie să aleg o carte pe care să o citesc împreună cu cei doi copii ai mei puși mereu pe ceartă, plus bunicii veniți în musafirie, poate chiar un necunoscut ajuns la cină sau străinul care nu vorbește limba casei, aleg mereu Micul Prinț. Nu m-a dezamăgit niciodată.

Tatiana Țîbuleac

16155822._UY630_SR1200,630_

Dragi copii, vă sfătuiesc să citiți cât mai repede-repede „Basmul Prințesei Repede-Repede” scris de Vera Niculescu și Emil Brumaru. E una dintre puținele cărți care îți bagă în cap, o dată pentru totdeauna, că frumusețea nu se sfârșește niciodată.

Radu Vancu

pinocchio_1

Dragi copii, când eram mic, mi-a plăcut cartea Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi. Nu sunt singurul, unora le-a plăcut atât de mult băiețelul de lemn, că au rescris povestea (vedeți Aventurile lui Buratino).

Alexandru Vakulovski

res_4d21b087fd1741774536266ab5dd50d4_full

„Val şi cetatea sufletelor” e o cărticică cu putere neobişnuit de benefică, o poveste captivantă, iniţiatică şi educativă scrisă impecabil şi minunat ilustrată de Ana Alfianu.

Mihail Vakulovski