Șotron pe mare – festival de literatură pentru copii
Știri

Șotron pe mare – festival de literatură pentru copii

Anul acesta are loc o ediție specială a Festivalului de Literatură pentru Copii. Sub denumirea „Șotron pe mare”, festivalul unește orașele Granada-Lisabona-Rabat-Tunis-Iași-Suceava și se adresează românilor de pretutindeni. Redăm în rândurile de mai jos mesajul organizatorilor:

Prima ediţie a proiectului Congresul Copilăriei România ca teren de joacă, organizat anul trecut la Universitatea din Granada și cea din Lisabona, a pornit de la două obiective: Pe de o parte a fost un congres academic, unde s-a vorbit despre prezenţa literaturii române pentru copii în școală, despre specificul traducerilor textelor pentru copii, instrumente, obiective și probleme ale transferului ludicului dintr-o cultură în alta. Am organizat atunci și atelierul studenţesc de traduceri de la Facultatea de Traduceri și Interpretariat de la Granada, care a prezentat câteva povești traduse din română în spaniolă. Pe de altă parte, în 10 localităţi din Peninsula Iberică, copiii au participat pe data de 1 iunie la Festivalul Copilăriei Iberice: România ca teren de joacă, evenimente organizate cu sprijinul Institutului Limbii Române prin profesorii LCCR și a Ambasadelor României la Spania și Portugalia și ICR Madrid și Lisabona.

Pentru cea de-a doua ediţie, pe care am fost nevoiţi să o adaptăm la condiţiile pandemiei, am ales varianta online, în speranţa că va fi un experiment reușit de păstrare a legăturilor socio-culturale în contexte de autoizolare. Șotron este numele secţiunii pentru copii de la Iași, principalii noștri parteneri. Șotron pe mare este proiecţia noastră asupra libertăţii, dorul de castele de nisip. Mediterana sau Marea Neagră, sunt forme de libertate și simbolizează setea de ducă, viaţa, speranţa. Mediterana este un spaţiu odiseic, care unește mulţi dintre românii din diaspora, care speră să ajungă acasă, prin literatura pentru copii: nostos-ul este limba română din poemele și textele pentru copii, care pe cei mici îi apropie de cultura română, în timp ce pe noi, cei mari, ne apropie de vârsta de aur a copilăriei.

CATEGORII:
– Literatura română pentru copii
– Literatura străină pentru copii povestită în limba română
– Literatura română pentru copii tradusă în altă limbă
– Desene
– Scrisori către autori

Videouri de la voi vor fi încărcate pe pagina www.ministerulsperantei.ro. Tot acolo vom publica și desenele și scrisorile pe care ni le trimit copiii dumneavoastră. Trimiteţi-ne fragmente din cărţi de literatură pentru copii, din România, sau din lume, originale, sau traduceri, proză sau poeme. Așteptăm materialele voastre pe adresa: congreso.infancia.granada@gmail.com, până la data de 28 mai.

Așteptăm:
1. Videouri de maxim 3 minute, în care să citiţi, recitaţi, povestiţi, zâmbiţi, râdeţi. Videouri în care, în timp ce citiţi, vă mângâiaţi copiii, cărţile, florile, pisicile sau căţeii. Trebuie să încercăm să le trimitem copiilor mici și celor mari, sete de viaţă și chef de literatură.
2. Fotografie (cu rezoluţie decentă) cu coperta cărţii din care citiţi.
3. Numele și prenumele și câteva cuvinte despre autorul videoului.

Condiţiile înregistrării videouri:
1. Filmaţi-vă cu telefonul. Rezoluţia este mai bună dacă vă înregistrează altcineva.
2. Telefonul trebuie ţinut orizontal.
3. Să aveţi lumină naturală.

Comitet de organizare:
Oana Ursache, Daiana Cuibus, Roxana Ciolăneanu, Lia Faur, Cătălina Pînzariu, Emilia Ivancu, Antonela Pohoaţă, Camelia Papuc, Diana Cozaciuc, Dana Ștefan, Dana Ionescu